sloopplannen IJplein en Laanweg van de baan

Actievoeren heeft zin. De gemeente Amsterdam gaat samen met bewoners plannen maken voor verbetering van het IJplein. Renovatie is hierbij het uitgangspunt.

Aan de Laanweg en op het IJplein staan meer dan 120 betaalbare woningen die in prima staat zijn. Desondanks wilde de gemeente voor de toekomstige ontwikkelingen rondom station Sixhaven de sloop van deze woningen serieus onderzoeken. Dit tot grote verontwaardiging van buurtbewoners, die zich verzetten tegen de voorgenomen plannen.

Het massale protest van bewoners en de weerstand van stadsdeel Noord was aanleiding om de plannen aan te passen. Bij het maken van plannen voor de IJpleinbuurt wordt verbeteren en renoveren het uitgangspunt. Daarbij krijgen bewoners een belangrijke stem bij het maken van de plannen. Voor het Laanweggebied is de sloop van woningen vanwege een fietspad van de baan, en worden de komende jaren zelfs helemaal geen plannen gemaakt. Eigenaar van de woningen Eigen Haard gaf tijdens de bewonersavond aan dat goede woningen niet gesloopt worden.

Alphons Muurlink, lid van de bestuurscommissie in Noord namens de PvdA, nam het initiatief om ook het stadsdeel zich uit te laten spreken tegen de sloop. “Amsterdam heeft al te weinig betaalbare woningen. Die ga je dus niet slopen omdat er kantoren of dure villa’s moeten komen. Of laat staan een fietspad. Ik weet dat de bewoners er weinig vertrouwen in hadden dat de plannen aangepast zouden worden. Dat dat nu toch gebeurt laat zien dat als je je er samen hard voor maakt, het wel degelijk kan.”

Helemaal zonder zorgen is het collegebesluit nog niet. De gemeente wil het IJplein intensiever gaan gebruiken. Daarbij denkt de gemeente hardop aan meer woningen met winkels of andere maatschappelijke functies op de begane grond. Maar dat kan volgens het college ook uitdraaien op het ‘vervangen’ of ‘optoppen’ van de bestaande bebouwing bij het pontplein. Maar renovatie is dus het ‘uitgangspunt’. ‘Samen met de bewoners blijven wij daarom de ontwikkelingen goed in de gaten houden” aldus Muurlink.

lees ook het artikel in het Parool

About

You may also like...

Comments are closed.