Kopers moeten bieden op nog niet gebouwde ‘starterswoningen’ in Noord

’47 duurzame, klimaatneutrale, betaalbare koopwoningen voor starters’, zo omschrijft de gemeente het nieuwbouwproject Kade Noord, dat op een steenworp afstand van de NDSM-werf ligt. De woningen die komende vrijdag in de verkoop gaan, lijken alleen aan de neus van starters met een kleinere portemonnee voorbij te gaan, omdat de gemeente geen goede afspraken gemaakt heeft met de projectontwikkelaar.

Op de website van het nieuwbouwproject staan de prijzen van alle huizen, dat lijken definitieve verkoopprijzen te zijn. De prijzen van de woningen lopen van 185.000 euro voor 50 vierkante meter tot maximaal 320.000 euro voor 110 vierkante meter. Al met al redelijke prijzen voor de overspannen Amsterdamse huizenmarkt, zo lijkt.

Vrij bieden op nieuwbouwwoning
Maar in een eerder geplaatste verkoopprocedure valt te lezen dat het om vanaf-prijzen gaat. ‘De door verkoper opgegeven vraagprijs is een uitnodiging tot het doen van een voorstel door de koper’, staat er geschreven. Op de woningen kan dus vrij geboden worden. Gegadigden kunnen vanaf aanstaande vrijdag twee weken lang bieden en overbieden, dat bevestigt een bij het project aangesloten makelaar aan AT5.

Op de gemeentelijke website van het nieuwbouwproject, wordt gesproken van 47 starterswoningen. Maar in de Bestuursvergadering van stadsdeel Noord werd dat aantal afgelopen week al verlaagd naar 32. Vijftien woningen kosten nu namelijk al meer dan 245.000 euro: de bovengrens voor het verkrijgen van een Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Die garantie was tot 2014 een voorwaarde om voor een gemeentelijke starterslening in aanmerking te komen.

Lees verder >>

This entry was posted in Wonen.

About

You may also like...

Comments are closed.