Betaalbaar nieuwbouwproject amsterdam (te) duur verkocht

Na Elzenhagen Noord en North Orleans lijkt er in Amsterdam Noord weer een ‘betaalbaar’ nieuwbouwproject aan de neus van starters voorbij te zijn gegaan. Op de website van gemeente Amsterdam staat dat in het complex dat ten noorden van de NDSM-werf wordt gebouwd, ’47 duurzame, klimaatneutrale, betaalbare koopwoningen voor starters’ komen. Op funda is te zien dat de woningen zijn aangeboden in een prijsrange van €185.000,- tot €320.000,-.

De gemeente definieert ‘starterswoningen’ als nieuwbouwwoningen met een verkoopprijs onder de 245.000 euro, zo meldt het Parool. Het idee was dat alle 47 woningen onder deze prijs zouden worden aangeboden. Dit lijkt dus niet het geval te zijn geweest.

Geen maximale verkoopprijs

Deze (te) hoge prijzen zijn het gevolg van het feit dat er geen afspraken zijn gemaakt tussen gemeente en projectontwikkelaar over de maximale verkoopprijs. Door de krapte op de woningmarkt en de populariteit van de nabijgelegen wijken, was uiteindelijk te verwachten dat kopers hoog gingen bieden en prijzen snel zouden stijgen. Dat lijkt nu dus inderdaad te zijn gebeurd.

Nalatigheid

Alphons Muurlink, PvdA-bestuurscommissielid van Noord, noemt het pure nalatigheid van het college: “De afspraken voor het project dateren uit 2007, midden in de economische crisis. Toentertijd was het vastleggen van dergelijke limieten niet noodzakelijk, maar dat is inmiddels wel anders. Het college heeft tien jaar de tijd gehad om de plannen te herzien. Nu is het te laat en is de koper is de klos.”

Lees verder >>

This entry was posted in Wonen.

About

You may also like...

Comments are closed.